En støvsuger er en enhed, hvilket man kan gøre rent med. En støvsuger bruger en luftpumpe til, at lave et delvist vakuum for, at bl.a. kunne støvsuge snavs og støv op fra gulvet. En støvsuger virker også på mange overflader såsom træ, klinker, gulvtæppe osv. Snavset bliver samlet i enten en støvsugerpose eller en støvbeholder, disse kan tømmes på et senere tidspunkt.

En støvsuger, som bruges i et almindeligt hjem eller industrien, kan fås i et stort udvalg af størrelser og modeller – små batterdridrevet håndholdte enheder, modeller med hjul på til husholdninger, centralstøvsuger i hjemmet, store industristøvsugere som kan suge hundrede liter støv, før den skal tømmes og store selvkørende støvsugere til genvinding af store spild i vand eller fjernelse af forurenet jord. Sidstnævnte kan anvendes til at suge op både støv og væsker op.

Da der findes så mange forskellige modeller på markedet i dag, kan det være svært at få et overblik når du står i en butik. Der er kommet flere sider frem, som udelukkende omhandler støvsugere. En af disse sider er Støvsugertest.dk. På deres side kan du hurtigt se hvilke modeller den pågældende producent har på markedet, og samtidig kan du se, hvordan støvsugeren klarer sig ift. andre modeller.

Navnet
Navnet ‘støvsuger ‘ er navneord og beskriver enheden godt og præcist. Som ordet angiver er det en enhed som kan suge støv op. I udlandet hedder en støvsuger en ‘vacuum cleaner’, hvilket også er et beskrivende ord, da ordet vaccum cleaner dækker over en enhed, som med hjælp af vacuum kan gøre rent. I nogle lande bliver ordet ‘hoover’ brugt i stedet for ‘vacuum cleaner’. Dette ord stammer fra ‘The Hoover Company‘, som var et af verdens første firmaer til at masseproducere og sælge en støvsuger.

Historie
Støvsugeren har udviklet sig fra en tæppefejemaskine til senere hen at blive en manuel støvsuger. De første manuelle støvsugere blev udviklet i 1860’erne, og de første “rigtige” støvsugere som vi kender dem, med motoriseret design, kom frem i 20’erne – det første årti de var fremme var hvad man refererer til som “the boom decade”.

En tidlig hånd-pumpet støvsuger
I 1860 blev tæppefejemaskinen opfundet af Daniel Hess fra West Union, Iowa. Maskinen samlede støv med en roterende børste og en bælge som genererede et vacuum sug. En anden tidlig model (1869) var “The Whirlwind”, som blev opfundet i Chicago i 1868 af Ives W. McGaffey. Produktet var stort og fyldte meget. Det virkede ved hjælp af en bæltedrevet blæser, som blev trukket op i hånden. Det gjorde maskinen meget akavet at betjene, men ikke desto mindre blev produktet lanceret med nogen succes på markedet. En lignende model blev lavet af Melville R. Bissell fra Grand Rapids, Michigan i 1876.

Den første manuelt drevne støvsuger “The Whirlwind”, opfundet i 1868 i Chicago.

Maskindrevne støvsugere
I slutningen af det 19. århundrede blev verdenen introduceret for en ny slags støvsugere. Den første kom frem i 1898 da John S. Thurman fra St. Louis, Missouri indsendte et patent (US No. 634, 042) på en ‘pneumatisk tæpperenser’, som blæste støv ind i en beholder. Thurman’s system var drevet af en forbrændingsmotor, hvilket betød af han måtte bruge en hestevogn, når han skulle ud til kunder med hans dør til dør service.

I 1901 blev de første rigtige maskindrevne støvsugere opfundet, af henholdsvis den britiske ingeniør Hubert Cecil Booth og den amerikanske opfinder David T. Keeney. Booth var muligvis også manden som opfandt ordet ‘vacuum cleaner’, det er der i hvert fald mange beviser som peget på. Booth’s design bestod af en stor forbrændingsmotor, som blev trukket af heste – selve maskinen kaldte han “Puffing Billy”. Booth’s design mindede meget om Thurman’s design, som baserede sig på at blæse luft. Forskellen var dog at nu var maskinen kun afhængig af at suge luften igennem et stoffilter, i stedet for at blæse den væk. Keeney’s maskine var en stationær 2000 kilos, dampmaskine system, drevet med rør og slanger, så det kunne nå ind i en hele bygningen.

Cecil Booth’s maskindrevne støvsuger “Puffing Billy”. En af verdens første af sin slags.

Husholdsningsstøvsuger
Den første støvsuger som var transportabel og markedsført mod husholdninger, blev bygget i 1905 af Walter Griffiths, en producent fra Birmingham, England. Hans forbedret støvsuger apparat til fjernelse af støv lignede meget nutidens støvsugere. Den var transportabel og let at opbevare. Den blev drevet af et bælge-lignende tingest, som så kunne suge støvet op igennem et aftageligt rør, som man tilmed kunne skifte ud med andre former.

I 1906 opfandt James B. Kirby hans første af mange støvsugere kaldet “Domestic Cyclone”. Den brugte vand til at filtrere støvet væk.

I 1907 opfandt butiks pedellen James Murray Spangler, Canton, Ohio den første transportable elektriske støvsuger. Hans søgte et patent for hans “Electric Suction Sweeper” d. 2. juni 1908. Hans produkt virkede på den måde at en fane blæste snavset ind i en soap box og i et af hans kones pudebetræk – det som var den afgørende forskel var, at der var en roterende børste, som løsnede snavset fra overfladen inden det blev blæst op.

James Murray Spangler og hans elektriske støvsuger.

Da han var ude af stand til at producere hans design pga. pengemangel, valgte han at sælge patentet i 1908 til en lokal producent af lædervarer – nemlig Henry Hoover. Hoover fik hurtigt Spangler’s maskine redesignet med en stålkasse, hjul og diverse tilbehør. I samme periode startede han det nye firma, som i 1922 blev omdøbt til ‘The Hoover Company’. Deres første støvsuger blev introduceret i 1908, blev kaldt ‘Model O’ og solgtes for $60. Efterfølgende innovationer er bl.a. “The beather bar” i 1919, omskiftelige støvsugerposter i 1920’erne og en oprejst støvsuger i 1926.

I Europa var firmaet Fisker & Nielsen i Danmark, de første til at sælge støvsugere i 1910. Deres design vejede blot 17,5 kg og kunne betjenes af en person. Det svenske firma Electrolux lancerede deres innovative Model V i 1921, der var designet til at ligge på gulvet på to tynde metalskinner. Denne innovation, som blev udtænkt af Electrolux’s stifter Axel Wenner-Gren, blev en standard funktion på mange generationer af fremtidens støvsugere.

Efter anden verdenskrig
I mange år efter dens introduktion, forblev støvsugeren en luksusgode, men efter anden verdenskrig blev de mere almindelige hos middelklassen. Støvsugere har en tendens til at være mere almindelige i vestlige lande, fordi i de fleste andre lande i verden, er det ikke normalt at have hele huset fyldt med gulvtæppe. Huse i andre dele af verden har fliser eller trægulve, hvilke er neme at feje eller tørre af, uden brug af en støvsuger.

De sidste årtier i det 20. århundrede oplvede man en mere udbredt brug af teknologier i støvsugere bl.a. filterløs cyklon separering af snavs, centralstøvsugere og genopladelige håndholdte støvsugere. Hertil kommer at computerteknologien og batterierne er blevet forbedret i sådan en grad, at det har muliggjort indtoget af en helt ny type maskine – nemlig robotstøvsugeren. I 1997 demonstrerede Electrolux ‘Trilobite‘, den første ledningsfrie robotstøvsuger, på BBC programmet Tommorow’s World – og senere blev den introduceret til konsumer markedet i 2001.

Seneste udvikling
I 2004 et lanceret et britisk firma ‘Airtider’, en svævemde støvsuger, som flyder på en pude af luft. Firmaet har udtalt af maskinen vejer meget let og er utrolig let at manøvrere med (sammenlignet støvsugere med hjul). Det er dog ikke den første støvsuger som kunne “flyve”, ‘Hoover Constellation’ har kunnet gøre det i over 40 år.

En britisk opfinder har udviklet en ny rengøringsteknologi kaldet ‘Air Recycling Technology’, som i stedet for anvende et vakuum, anvender en luftstrøm til at opsamle støv fra tæppet. Denne teknologi blev fremvist ved Market Transformation Program (MTP) og vist sig at være mere energieffektiv end den traditionelle vakuummetode. Selv om der findes fungerende prototyper, er Air Recycling Teknologi i øjeblikket ikke brugt som teknologi, hos nogle af producenterne.

Write A Comment

Pin It