Hvad er El Niño?

El Niño er et klimafænomen som foregår over Stillehavet, som har en indvirkning på det globale vejrmønster. Denne cyklus begynder når varmt vand, fra det vestlige Stillehav skifter retning mod øst, langs ækvator mod Sydamerikas kyst. Normalvis ender denne ”bølge” af varmt vand et sted omkring Indonesien og Filippinerne. Prognoserne erklære et officielt El Niño, når de ser både havtemperaturer og nedbør fra storme vende mod øst.

Placeringen af tropiske storme flytter sig mod øst i løbet af en El Niño fordi atmosfærisk fugt er ren brændstof til tordenvejr, og den største mængde fordampning foregår over havets varmeste vand.

Der er også en modsatte af en El Niño, kaldet La Niña. Dette refererer til tidspunkter, hvor vandet i den tropiske østlige Stillehav er koldere end normalt og vinde blæser kraftigere end normalt.

Kollektivt er El Niño og La Niña dele af en svingning i et hav- og atmosfære system kaldet El Niño-Southern Oscillation eller ENSO cyklus, som ligeledes har en neutral fase.

Hvad er årsagen til en El Niño?

Forskerne ved fortsat ikke i detaljer, hvad der udløser en El Niño cyklus. Ikke alle El Niños er de samme, heller ikke atmosfæren og havet følger altid de samme mønstre fra en El Niño til en anden.

For at forudsige en El Niño, overvåger forskere temperaturer i de øverste 656 fod (200 meter) i havet i Stillehavet. De ser efter afslørende temperaturskift fra det vestlige Stillehav til det østlige Stillehav. For eksempel i foråret 2014 så man en meget stærk bølge af varmt vand, kaldet en “Kelvin bølge”, krydse Stillehavet. Dette gav anledning til at nogle prognoserne forudså en kraftig El Niño for vinteren 2014. Men deres prognose aftog i løbet af efteråret, fordi storme og passatvinde aldrig fulgt trop, og forholdet mellem atmosfæren og havet undlod at udvikle sig yderligere.

Hvor ofte El Niños opstår?

El Niños opstår hver tredje til femte år, men kan forekomme så ofte som hvert andet år eller så sjældent som hvert syvende år. Typisk El Niños forekommer hyppigere end La Niñas. Hver hændelse varer normalt ni til 12 måneder. De opstår ofte i begyndelsen af foråret, og når højdepunktet af styrken mellem december og januar, og derefter har den forfald af maj i det følgende år.

Deres styrke kan variere betydeligt mellem cyklusser. En af de stærkeste i de seneste årtier var El Niño, der udviklede sig i vinteren mellem 1997-1998. Mange associerer ordet El Niño med denne begivenhed, men det var en sjælden, once-in-a-lifetime begivenhed.

El Niño hed oprindeligt El Niño de Navidad af peruvianske fiskere i 1600-tallet. Dette navn blev brugt til at beskrive at fænomenet ankom omkring juletid. Klima registreringer af El Niño gå tilbage millioner af år, med dokumentation for cyklen findes i is kerner, dybt i havet, koraller, huler og træringe.

Hvad sker der, når El Niño ikke er til stede?

I normale, ikke-El Niño betingelser, blæser vinde mod vest over den tropiske del af Stillehavet, væk fra Sydamerika.

Havet overfladetemperatur er omkring 14 grader fahrenheit (8 grader Celsius) varmere i vest end i øst. Køligere havtemperaturer dominerer det nordvestlige Sydamerika, på grund af en opstigning af koldt vand fra dybere niveauer. Denne næringsrige koldt vand understøtter forskellige marine økosystemer og større fiskeri.

Når El Niño går i gang

Under en El Niño, svækkes passatvindene i den centrale og vestlige del af Stillehavet. Overfladen af vandet ud fra Sydamerikas kyst varmes op, fordi der er mindre af det kolde vand nedefra der kommer op og køler overfladen. De skyer og regnskyl der opstår i forbindelse med varmt havvand skifter mod øst. Det varme vand frigiver så meget energi i atmosfæren, at vejret skifter over hele planeten, og kan påvirke vejret på et globalt plan.

Write A Comment

Pin It