Hvad er en kedel?

En kedel, også kaldet en te kedel eller elkedel, er en form for potte – typisk produceret I metal – med det formål at koge vand op til en bestemt temperatur. Dette køkkenredskab findes i det fleste hjem og kan være meget belejligt, hvis man skal have en kop te, blanchere grøntsager eller lave bouillon vand. Kedler kan anvendes på et varmeblus/kogeplade eller ved hjælp af el, afhængig af typen af kedel.

Historie

De første kedler blev brugt i det gamle Mesopotamien til andre formål end madlavning. Gennem tiden er disse kunstnerisk ”gryder” blev brugt oftere i madlavnings-sammenhæng. I Kina blev kedler typisk fremstillet af jern og blev placeret direkte over en åben flamme. Rejsende brugte desuden kedler til at koge frisk vand for at gøre det egnet til at drikke, som man fortsat gør i dag når man er på overlevelsesture.

Elkedlen blev skabt

I den sidste del af det 19. århundrede blev elkedler indført som et alternativ til komfur kedler. I 1893 den Crompton og Co. firma i Det Forenede Kongerige begyndte featuring elkedler i deres katalog. De tidlige elkedler var ganske primitiv som varmelegemet ikke kunne være nedsænket i vanI den sidste del af det 19. århundrede blev elkedler indført som et alternativ til de klassiske komfur kedler. I 1893 begyndte firmaet Crompton og Co. Baseret i England, at inkluderer elkedler i deres katalog. De tidlige elkedler var ganske primitiv som varmelegemet ikke kunne være nedsænket i vandet. I stedet blev et separat rum under vandet lagerområde i kedlen, anvendt til at huse det elektriske varmeelement. Designet var ineffektive selv i forhold til de konventionelle kedler af tiden. Men det var en ny måde at koge vand på.

I 1922 blev problemet endeligt løst af Leslie Large, en ingeniør som arbejdede på Bulpitt & Sons fra Birmingham, som har designet et element af tråd viklet omkring en kerne og beklædt med et metalrør. Dette element kunne nedsænkes direkte i vandet og gjorde den nye elektriske kedel meget mere effektiv end de klassiske kedler til konfur, da der nu var intet imellem vandet og varmen.

I 1955, bragte det nystiftede britiske selskab Russell Hobbs sin rustfrit model i stål – K1 – som den første fuldautomatiske kedel. En termostat, udløst af den stigende damp som vandet ville bringes i kog, ville bøje og derved at afbryde strømmen til elkedlen.

Moderne kedler omfatter en bred vifte af teknologiske fremskridt. Nogle elkedler er ledningsfri, andre har indbygget belysning, indbygget temperaturmåler, justerbar temperatur og forskellige timer-funktioner. Derudover er der flere moderne elkedler, som har inkorporeret den klassiske hyletone, som er en indikation om at vandet er bragt i kog. Du kan eksempelvis se alle moderne elkedler, på en side som elkedeltest.dk.

Klassiske kedler til komfur

En kedel er en omtrent kande-formet metalbeholder, som bruges til at opvarme vand på komfur, kogeplader eller over åben ild. Kedler har normalt et håndtag på toppen, en tud, og et låg. Undertiden har kedler også monteret en dampfløjte som angiver, når vandet har nået kogepunktet. Denne fløjte lyd sker, når dampen opbygges i beholderen i kedlen, som forsøger at undslippe. Det forårsager vibrationer, som forekommer inden i kammeret. Som hastigheden af de frigivende damp stiger, bliver vibrationerne højere, hvilket medfører en fløjte.

De mest populære kedler er lavet med rustfrit stål. Dette skyldes den lette karakter af kedel, i tillæg til den lyse finish og holdbarhed. Kedler i rustfrit stål er desuden også nemmere at rengøre. Gryder kan også være fremstillet af kobber, jern, aluminium, poleret krom eller keramik.

En kedel har to principielle fordele over en gryde til opvarmning af vand: vedlagte karakter af en kedel reducerer varmetab og fører til hurtigere kogning, og den eksklusive anvendelse af kedel for vand betyder, at varme drikke ikke kan være forurenet med fedtpletter eller madrester venstre, i modsætning til gryder der ikke er omhyggeligt vasket.

Elkedlen er mest effektiv

Elkedler blev indført som et produkt til at koge vand uden nødvendigheden af et komfur. De er normalt konstrueret af holdbart plast eller stål (med en plast håndtag) og drives af elektricitet. I moderne kedler er varmeelementet typisk helt lukket, med en effekt på 2-3 kW ved 220V. I lande med 110V elnettet, kan elkedler være mindre magtfulde (1-1,5 kW) for at undgå at trække for meget strøm, som så kræver en meget tyk forsyningsledning.

I moderne design, når vandet har nået kogepunktet, deaktiverer kedel automatisk, som dermed forhindrer vandet i at koge væk og beskadige varmelegemet. En termostat er almindeligt anvendt som den automatiske slukningsmekanisme. Termostaten isoleres fra vandet i kedlen og i stedet opvarmes af damp skabes, når vandet koger, som ledes gennem en kanal. Dette tillader, at termostaten kan groft kalibreret, hvilket igen gør det muligt for kedlen at fungere normalt ved en lang række højder. En konsekvens af denne udformning er, at kedel kan mislykkes at deaktivere hvis låget efterlades åben, på grund af en utilstrækkelig mængde af dampen aftræk på den bimetalliske strimmel. I USA en elkedel til tider kan betegnes som en varmegryde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here